Beste ijsmachine: maak ijs waar zelfs Italië van droomt

beste ijsmachine

Het begon bij mij op een zwoele zomerdag. Ik had zin in ijs. Niet een calippo uit de supermarkt, maar eigenlijk gewoon een bol gemixtes vanille- en aardbeienijs. Smaakvol, romig en net vers. Zelf. Zonder hoofdpijn, zonder beton. gewoon dik ijs, zoals in Italië. Maar dan thuis, met de allerbeste ijsmachine die ik zelf zou uitkiezen.

Waarom zelf ijs maken?

Zelf ijs maken is leuk om te doen. Jij doet erin wat jij zelf lekker vindt. Geen kunstmatige troep, maar gewoon verse melk, echte vanille of vers fruit. Jij wilt het zoeter, of minder zoet. Jij kunt de keuze maken of jij het vegetarisch of vegan wilt. Jij bent de baas.

En eerlijk is eerlijk: zelfgedraaid ijs is vaak lekkerder. het is vers, zacht en zoals jij het het liefste wilt. Met de allerbeste ijsmachine maak je het ook nog eens heel makkelijk. Zelfs zonder de ballen verstand over het maken van ijs.

Best Beoordeeld

Ninja Creami - 7-in-1 IJsmachine - Ice Cream Maker voor Roomijs, Milkshake, Smoothie Bowl en meer - Foodi - NC300EU

4.3
€194,00
Op voorraad
Bol.com
Ninja Creami NC300EU
Ninja Creami NC300EU
€194,00
Coolblue.nl

De voordelen van een ijsmachine

Met een goede ijsmachine is ijs maken echt heel erg simpel. Jij doet de mix erin. de machine doet het mixen en vriezen tegelijk. Na 30 á 60 minuten, afhankelijk van de machine die je hebt, heb jij ijs.

De beste ijsmachine voor thuis heeft een snelle draaitijd, is stil en makkelijk af te wassen. Sommige machines zijn zelfvriezend. dit worden ook wel zelfvriezers genoemd. Dan hoef jij het bakje niet eerst in de vriezer te zetten. Scheelt weer tijd en gedoe.

Ook zijn er machines die niet zelfvriezend zijn. Deze machines zijn klantvriendelijk geprijsd, maar moeten wel van tevoren worden ingevroren. Werkt prima, alleen moet je dan wel vooruit denken

Zelfs zonder ijsmachine ijs maken

Kan dat? Ja, maar het is iets meer werk. De mix moet in een bakje de vriezer in. Elke 30 minuten even doorroeren. Zo worden ijskristallen in het ijs verminderd.

Het resultaat is prima, maar minder romig dan ijs uit de machine. Als je echt van ijs houdt is het dus geen overbodige luxe. Het is een slimme investering.

Waar let je op bij het kopen van een ijsmachine?

De beste ijsmachine doet wat jij wilt. Voor de een betekent dat snel ijs. De ander wil een stille machine. Of een grote voor het hele gezin.

Dit zijn aandachtspunten:

  • Kan hij zelfvriezend werken of niet?
  • Hoeveel ijs kan je per keer maken?
  • Hoe eenvoudig maak je hem schoon?
  • Hoe solide is de machine?
  • Past het in je keuken?

Probeer het zelf uit. Lees reviews. En kijk wat voor jou het beste is.

Mijn ervaring met een zelfvriezende ijsmachine

Ik besloot te investeren in een zelfvriezende ijsmachine. Dat was weliswaar een uitgave. Maar wat is het fijn.

Op zondagmiddag maak ik nu mango-ijs. Op woensdag Choco-ijs met stukjes pure reep. Of een andere keer banaan-ijs met die overrijpe banaan.

De machine doet het werk. Ik zet hem aan en 40 minuten later heb ijs dat niet onder doet voor dat van de ijssalon. Maar dan zonder wachten en zonder onnodig suiker.

Tips voor de beginnende ijsmaker

  • Begin simpel. Vanille-ijs lukt altijd.
  • Gebruik goede ingrediënten.
  • Laat alles goed koud worden voordat je begint.
  • Proef en maak eventueel iets zoeter. Voeg wat honing toe.

Genieten? Direct opeten of nog even in de vriezer zetten voor een ijsje met een ‘bite’.

IJs maken met kinderen

Kinderen vinden het fantastisch. Laat ze fruit kiezen . Laat ze roeren. Laat ze voorproeven.

Zelf ijs maken, dat is gezellig. U leert kinderen daar meteen ook iets mee. En ze eten hun eigengemaakte ijs met veel plezier op.

Wat kost een ijsmachine?

Een simpel ijsmachientje hebt u al vanaf zo’n 40 euro.

Een zelfvriezende machine is iets duurder. Die kost tussen 150 en 300 euro. Daarvoor valt u wel nooit droog uit.

Voor de fanatiekeling is er de professionele ijsmachine. Snel, stil en veel ijs. Al zeker voor 400 euro. Maar dan maakt u wel zelf het lekkerste ijs in de verste omtrek.

Hoe kies je de beste ijsmachine voor thuis?

Stel u eerst een paar vragen:

  • Hoe vaak wilt u ijs maken?
  • Voor hoeveel personen?
  • Wil ik snel ijs, of mag het wat langer duren?
  • Hebt u plaats in de keuken?

Met die antwoorden in gedachten maakt u meteen de juiste keuze.

IJsrecepten om mee te starten

Vanille-ijs

  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje of 2 tl vanille-essence
  • 100 gram suiker
  • Snuifje zout

Mangoroomijs

  • 2 rijpe mango’s
  • 250 ml yoghurt
  • 2 el honing

Bananen roomijs zonder suiker

  • 4 rijpe bananen
  • Beetje citroensap
  • Paar druppels vanille

Mix, koel, giet in je ijsmachine en wachten maar.

Waarop letten wanneer u een ijsmachine koopt?

Bent u van plan een ijsmachine te kopen? Ga dan niet af op looks alleen. Beoordeel of het apparaat gemakkelijk te bedienen is. Is de kom groot genoeg? Voelt de machine zwaar of licht? Is het formaat praktisch? Kunt u hem opbergen in dat ene kastje of past hij toch beter op het aanrecht?

En kijk of de losse delen in de afwasmachine mogen. Dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

Bekijk reviews van anderen. Zoek op termen als “beste ijsmachine voor thuis” of “ijsmachine zelfvriezend”. Kijk wat andere mensen aanraden.

Wat als je geen ijsmachine hebt?

Ook zonder ijsmachine kun je prima ijs maken. Gebruik een diepvriesbox. Giet je mix erin over. Roer elke 30 minuten even goed door. Doe dat drie tot vier keer.

Je ijs wordt dan wel redelijk glad, maar niet zo luchtig als met een goede ijsmachine.

Voor af en toe een ijsje kan dat prima. Maar wil je vaker ijs maken? Dan is een ijsmachine kopen handiger.

Mijn conclusie

De beste ijsmachine is degene die bij jou past. Die je actief gebruikt. Die goed ijs maakt. En waar je blij van wordt.

Of je nu kiest voor een zelfvriezend apparaat of één met een koelelement: zelf ijs maken is geweldig. Je weet wat je erin doet. Je kunt eindeloos variëren. En het smaakt vaak ook nog beter dan uit de winkel.

Gun jezelf dat genot. En maak ijs waar Italië best weleens op groen van zou kunnen worden.

Op zoek naar de beste ijsmachine? Begin klein, proef veel en geniet vooral. Jij bent de chef in je eigen ijskraam!