Een goede koekenpan is in de keuken onmisbaar. Of je nu pannenkoeken bakt, een eitje tikt of een stuk vlees bakt. Iedereen heeft er wel een. Sterker nog: wij maken zelfs dagelijks of meerdere keren per dag gebruik van. Maar welke pan werkt het prettigst? En welke gaat ook daadwerkelijk lang mee? Zelf heb ik allerhande pannen in gebruik gehad. De één bakte als trein, maar kraste al gauw. De ander bleef mooi, maar alles bleef erin kleven. Tijd om dit goed uit te zoeken.
In deze blog een uiteenzetting van de beste koekenpan volgens consumententesten. Ook deel ik mijn eigen ervaringen. Tenslotte een toelichting waar je op kunt letten. Alle type keukens: of je nu kookt met gas, inductie of elektrisch. Of je een PFAS-vrije koekenpan wilt, een pan van RVS of van keramiek zoekt.
Waarom is een goede koekenpan zo belangrijk
Een van de voordelen van een koekenpan is dat je er alle kanten mee op kan. Van het bakken van een konijntje tot een omelet. Maar wanneer je net als ik bent, dan gebruik je de pan elke dag wel. Een goedkope koekenpan is heel wat waard. Want het verschil kan je na een paar keer bakken al merken. ‘Ik had op school moeten leren hoe ik het beste een koekenpan kan gebruiken’ zo vertelde mijn buurvrouw. Je kan het eten aanzetten in je koekenpan. Je kan zelfs het eten blijven aanbakken. Of wellicht komt er ook nog een reinigingsmiddel van de bodem van de pan af. Dat wil je niet.
De juiste koekenpan zorgt ervoor dat de warmte zich gelijkmatig verdeeld. Die zorgt voor het bakken van je eten op de correcte wijze. Je eten ziet eruit zoals je die had beoogd . Ook het reinigen van de koekenpan maakt je niet arm. En de pan is duurzaam. Wie wil dat nu niet? Niemand zit erop te wachten om elke twee jaar een nieuwe koekenpan aan te schaffen. En dat moet ook niet zo zijn.
Wat zeggen de consumententesten
Zelf heb ik kijkje genomen in diverse testen van onafhankelijke consumentenorganisatie. Soms zijn pannen uitgeroepen als beste koop, omdat zij de beste warmteverdeling hebben, bij andere pannen is dat echter weer het gebruiksgemak. Ik keek vandaar naar het totaalplaatje. De pannen die ook fijn zijn in gebruik en lang meegaan. En bovendien niet schadelijk zijn voor je gezondheid.
De beste koekenpan volgens consumententesten heeft deze eigenschappen:
- Prima warmteverdeling voedsel bakt egaal
- Snel schoon na gebruik
- Handgreep ligt goed in de hand
- Geschikt voor alle warmtebronnen ook inductie
- Vrij van schadelijke stoffen
Zeker andere pannen mogen de aandacht veel langer vasthouden. Want zó lang zit er nog PFAS in oude anti-aanbakpannen. Maar nu zijn er ook PFAS-vrije koekenpannen die net zo goed werken.
Wat is PFAS?
PFAS is een stof die pannen antikleef maakt. Maar het blijft lang in het milieu. En daar is PFAS niet fijn. De stof is dat net zo min voor uw gezondheid. En hoewel fabrikanten steeds minder PFAS in pannen stoppen, komt het nog steeds voor.
Dus kunt u beter een koekenpan kiezen zonder PFAS. Dat is wel zo gezond voor u én het milieu. Inmiddels blijken in de tests PFAS-vrije pannen ze gewoon goed bakt. En in sommige gevallen zelfs beter!
Wat is de beste koekenpan inductie?
Bij koken op inductie moet de pan van ander materiaal zijn dan een pan op gas. Een ijzeren bodem is een vereiste. Dus niet elke pan is als pannen voor inductie geschikt. Check daarop de verpakking uitdrukkelijk.
De beste koekenpan voor koken op inductie warmt dan snel op, verdeelt de warmte goed en blijft voor inhoud vlak, zelfs als u heel veel in het pannetje bakt. Een ander nadeel van een koekenpan die niet vlak blijft, zijn de lastige omstandigheden in de keuken. Uw gerecht kan er ’s avonds niet lekkerder op worden. Nòg een extra nadeel is bovendien dat zo’n verminkte koekenpan onprettig aanvoelt.
Werkelijke brokkenmakers in de keuken zijn pannen met een kromme bodem. Een bodem die u in de winkel overigens niet ziet. Feitelijk is zo’n gebogen bodem al gegarandeerd, als het gewicht van de anti-aanbaklaag niet voldoende is. Om vervolgens diep te buigen als er gewoon gekookt wordt.
Kijk maar eens naar de testrapporten van koekenpannen. Daar staat bij dat de beste resultaten behaald worden door pannen met een solide bodem. Een andere voorwaarde voor een elke keukenprinses is de vorm van de onderkant van de koekenpan. Een gladde bodem van de pan betekent dat de pan er boven de inductieplaat goed blijft uitzien en dat de onderkant niet beschadigd wordt door gebruik. Niemand gebruikt een koekenpan immers alleen op de inductieplaat, maar laat de pan hier wel heel achter. En overigens: een stille pan is een stil genot in de keuken.
Mijn ervaring met koken op inductie
Sinds een jaar kook ik thuis op inductie. Eerlijk: eerst had ik zoiets van: wat maakt het uit? Nu heb ik vooral zoiets van: mijn bietjes zijn gaar; ik was met de oude pan nog aan het wachten op de klik. En de nieuwe, die kan het, die maakt zichzelf op temperatuur. Alleen, wat nou raar is, die maakt een storend geluid.
Pas bij de derde pan was ik tevreden. Die pan was loodzwaar maar bakte top. Geen lawaai. Geen aangekoekte ei. Gewoon goed koken dus.
Deze pan was niet minder dan de beste koekenpan van keramiek. Sindsdien wilde ik niets anders meer.
De beste RVS koekenpan
RVS is de afkorting voor roestvrij staal. Ze hebben weliswaar geen anti-aanbaklaag. Maar in RVS kun je wel lekker bakken hoor. Mits je dat op de juiste manier doet.
Laat de RVS koekenpan goed heet worden. Voeg vervolgens pas de olie toe. En daarna pas het gerecht. Dat scheelt ook weer wat plakken namelijk.
De beste RVS koekenpan is lekker zwaar, heel degelijk gebouwd en heeft een lange levensduur. Bovendien kan deze vaak gewoon in de vaatwasser. En tot slot is hij ook nog een bestand tegen hele hoge temperaturen.
Een RVS pan is niet voor iemand die snel of simpel iets op tafel wil zetten. Maar als je graag de tijd neemt, levert het wel het beste resultaat op.
Wat is beter licht of zwaar?
Een zware koekenpan die bakt over het algemeen gewoon beter. Omdat deze de warmte ook beter vasthoudt. En het is ook nog zo dat deze doorgaans minder snel vervormt. Aan de andere kant zijn zware pannen voor in de keuken minder makkelijk in gebruik. Zeker als je wat kleinere handen hebt uiteraard.
Met lichte pannen kun je relaxter werken – en ze zijn ook sneller heet. Maar: ze kunnen kromtrekken, en ze blijven minder lang warm. Enkele tips om de fijnste koekenpan te vinden.
De beste koekenpan is net iets zwaarder dan superlicht. Licht genoeg om fijn te werken, maar ook robuust. Kijk ook naar de steel. Die moet lekker vastzitten én niet warm worden.
Hoe lang gaat een koekenpan mee?
Daar heeft u een stuk van uzelf in de hand. En de kwaliteit ervan speelt natuurlijk ook een rol. Goedkope pannen tijd gaan kleinere levensduur hebben. Het laagje slijt weg. En daarna blijft alles eraan vastkleven.
Een goede pan heeft een lange levensduur. Zolang u er ook goed voor zorgt. Roer er met geen metalen lepel in. Zet het vuur niet te hoog. En stop de pannen niet in de vaatwasser als dat niet mag.
Om een veilige pan te kiezen die niet is behandeld met PFAS belooft het meeste volgens testen een minimale lijdensduur van vijf jaar. Mocht het allemaal goed gaan. Best een lange periode dus voor een spulletje in de keuken waarvan u bijna elke dag wel iets in klaarmaakt.
Mijn top 3 uit eigen ervaring
De meeste pannen heb ik erdoorheen gejaagd. Met plezier, en soms met hoofd tegen de muur. Uit die wedstrijd kwamen er drie naar voren:
- Een keramische pan zónder anti-aanbaklaag – Lekker licht, bakt goed, makkelijk schoon.
- Een roestvrijstalen (RVS) pan – Voor vlees en stevige groenten. Geen anti-aanbaklaag, wel geduld nodig.
- Een inductie pan met een bodem die goed dik is – Verwarmt snel op. Ook op inductie zonder herrie. Fijn bij het roerbakken.
Alle drie staan ze in de beste koekenpannen test van de onafhankelijke consumentenorganisatie. Daarom durfde ik ze wel aan. En wat ben ik daar blij om.
Tot slot
Een pan koop je niet elke maand. Het idee is dus dat hij fijn werkt. En jarenlang blijft doen. Welke koekenpan voor jou de juiste is, ligt eraan wat jij fijn vindt werken. En wat je handig vindt.
Hecht jij waarde aan gemak? Dan is een koekenpan met teflon anti-aanbaklaag zonder PFAS voor jou. Je vindt controle fijn. Dan kies je voor een keramische of roestvrijstalen pan.
Richt je vooral wat jij belangrijk vindt. Het gewicht, de warmte, hoe je hem schoon maakt, veiligheid. En onderzoek een beetje uit. Dan weet je binnen no-time waar jij het meest gelukkig mee wordt in jouw keuken.
Ik hoop dat je met mijn tips makkelijker de juiste keuze kunt maken. En dat er een goede kans is dat je straks net zo blij met je koekenpan bent als ik met de mijne ben.
Eet smakelijk alvast gewenst.