In Nederland kennen we allemaal de kaasschaaf. Ik denk dat bijna iedereen bij het ontbijt of lunch een plak kaas op het brood doet. Een boterham jong, een dikke plak oud op een toastje of even snel je tanden in een stukje kaas wanneer je aan een borreltje zit: eigenlijk smaakt het allemaal lekkerder wanneer je het zelf van de kaas afkomt. De kaasschaaf hoort bij het dagelijks leven, net als bij voorbeeld de fiets of de boterham.
Waar komt de kaasschaaf vandaan?
Velen van ons denken dat de kaasschaaf een product is van Nederlandse bodem. Dat lijkt ook wel te kloppen want kaas is kenmerkend voor ons land. Maar niets is minder waar. De kaasschaaf is bedacht door de houtzager Thor Bjørklund uit Noorwegen, in 1925. Aanvankelijk vond hij het lastig om met een mes mooie, dunne plakken kaas te snijden. Omdat hij houtbewerker was, pakte hij een schaaf uit zijn werkplaats en maakte daar een kleinere versie van, die voor kaas geschikt moest zijn.
Dit beviel hem zo goed dat hij er zelfs een patent op aanvroeg. Al snel werd de kaasschaaf zeer populair, eerst in Noorwegen, daarna ook in Nederland en in andere landen.
Waarom een kaasschaaf gebruiken?
Met een kaasschaaf kun je nette, dunne plakken van een stuk kaas afsnijden. Met een mes lukt dat bijna nooit zo goed. Een kaasschaaf zorgt er voor dat de kaas langer houdbaar is omdat je iedere keer maar een dun schijfje van de kaas afsnijdt. Ook ziet het er mooi uit op je boterham of op een kaasplankje. Ik vind het zelf ook fijn dat je met een kaasschaaf niet gauw uitschiet. Ook kinderen kunnen er goed mee leren werken.
Populaire kaasschaven merken
Kaasschaaf is niet meer hetzelfde, jonge kaas is zacht en moeilijk te schaven geworden, oude kaas is hard, brokkelig maar minder kwetsbaar. Vandaar dat er niet een kaasschaaf, maar dat er kaasschaven zijn. Voor jonge kaas zou dan een kaasschaaf met een kort mesje het best kunnen werken, omdat jonge kaas dan minder snel kleeft1. Oude kaas kun je met een groot, zwaar mes van de schaaf snijden. Voor oude kaas is er zelfs een aparte kaasschaaf oud Hollandse kaas, voorzien van extra scherp mes.
Er zijn kaasschaven met een gekarteld mes, die je goed gebruiken kunt bij een hele harde kaas. Bij mij thuis zijn er zelfs meerdere kaasschaven. Voor iets jonge kaas gebruik ik een andere kaasschaaf, dan voor oude kaas. Op deze manier blijft de kaas mooi en houdt ik altijd een goede plak over.
Bekende merken kaasschaven
Wil je een kaasschaaf kopen, dan is er keuze genoeg in de winkel! Er zijn ontzettend veel merken met kaasschaven en kaasmessen in hun assortiment te vinden. Luxe modellen tot goedkope varianten, hieronder enkele merken om aan te denken
Boska kaasschaven:
Boska staat bekend om hun stevige en mooie kaasschaven, en heeft een assortiment van kaasschaven die ieder een andere klus kunnen klaren. Ze maken al sinds 1896 kaastools4. Persoonlijk vind ik de Boska kaasschaaf erg fijn om mee te werken. Het mes is vlijmscherp en ligt fijn in de hand. Er zijn ook modellen die speciaal gemaakt zijn voor jonge, en oude kaas.
Brabantia kaasschaven:
Brabantia kennen we natuurlijk het beste van hun afvalscheidings- en droogmolens voor in huis. Er zijn ook kaasschaven van dit merk, die vaak degelijk en niet te duur zijn. Makkelijk schoon te maken gaat, de Brabantia kaasschaaf weegt minder dan de kaasschaven van Boska is, maar doet zijn werkt uitstekend.
HEMA kaasschaaf:
Wie kent HEMA nou niet? Ook hier koop je gewoon een kaasschaaf. De kaasschaaf van HEMA is goedkoop en doet het prima voor dagelijks gebruik. Ik heb er zelf een thuis in de picknickmand liggen.
Fiskars kaasschaaf:
Fiskars is een Fins merk. Hun kaasschaven zijn over het algemeen wat moderner vormgegeven. Het scherpe blad snijdt goed en het handvat gaat lekker in de hand. De kaasschaaf van Fiskars is vooral populair bij mensen die gecharmeerd zijn van strak design.
Kaasschaaf Action:
Bij Action hebben ze regelmatig goedkope kaasschaven. Handig als je snel een extra schaaf nodig hebt. De kwaliteit is wat minder als van de duurdere merken, maar af en toe een kaasschaaf van Action komt ook goed van pas.
Wat is de beste kaasschaaf 2025?
Wat de beste kaasschaaf 2025 is hangt af van wat je wilt. Wil je een robuuste schaaf voor dagelijks gebruik? Of ben je op zoek naar een speciale kaasschaaf jonge kaas of kaasschaaf oude kaas? Mijn ervaring is dat een goede kaasschaaf niet altijd even duur hoeft te zijn. Wel merk ik wel degelijk verschil tussen de verschillende merken. Mijn favoriet onder de kaasschaven voor de harde kazen blijft toch wel de kaasschaaf van Boska. Maar als ik kaas voor op brood schaaf pak ik er liever eentje van Brabantia of HEMA bij.
Bij de aanschaf van een kaasschaaf letten op het handvat. Is het lekker om vast te houden? Is het scherpe blad? En is de kaasschaaf makkelijk te reinigen? Met een goede kaasschaaf kan je jaren vooruit. Ik heb thuis een kaasschaaf van Boska die ik al meer dan tien jaar gebruik.
Kaasschaaf jonge kaas: waar moet je op letten?
Jonge kaas is vrij zacht en vaak wat plakkerig. Met een gewone kaasschaaf lukt het niet altijd even goed om er mooie plakken van te maken. De kaas blijft aan het blad plakken. Dan kan je beter een kaasschaaf kopen die speciaal voor jonge kaas is gemaakt. Het handigst is een kaasschaaf jonge kaas met een korter blad.
Sommige merken hebben de kaasschaven met een speciale laag op het blad waardoor de kaas minder snel zal blijven plakken. Ook een licht gebogen blad kan helpen in dat geval. Zelf gebruik ik een kaasschaaf jonge kaas van Boska. Ik vind hem fijn en geeft mooie dunnen plakken.
Kaasschaaf oude kaas: hard en krachtig
Oude kaas is bros en hard. Met een matige kaasschaaf lukt het niet om er mooie plakken af te snijden. Zorg dus zoek een kaasschaaf oude kaas met een scherp mes. Er zijn ook kaasschaaf-oude-kazen met een gekarteld mesje, om de harde kaas te snijden. Denk hierbij aan de Boska kaasschaaf en de Fiskars kaasschaaf. Voor mij is het belangrijk dat het handvat goed is en ik voldoende kracht kan zetten.
Kaasschaaf schoonhouden en bewaren
Een kaasschaaf schoonmaken is helemaal niet ingewikkeld. Spoel de kaasschaaf direct af na het gebruik. Dan blijft er geen kaas aan het mes plakken. Sommige kaasschaven mogen in de vaatwasser, toch was ik ze liever met de hand. Zo blijf het mes langer scherp. Zorg dat de kaasschaaf droog opgeborgen wordt. Ik hang de kaasschaaf in de keuken op, dan kan hij goed drogen.
Kaasschaaf cadeau doen
Een mooie kaasschaaf is altijd een goed cadeau. In Nederland geven we vaak mooie kaasschaaf, bijvoorbeeld met een Delfts blauw handvat aan toeristen uit het buitenland. Ook bij een housewarmingfeestje of verjaardag is een kaasschaaf een origineel en handig cadeau. Ik heb ooit een Boska kaasschaaf cadeau gekregen. Die gebruik ik nog steeds wekelijks.
Kaasschaaf in andere landen
De kaasschaaf is niet alleen in Nederland bekend. Ook in Noorwegen, Duitsland, Zwitserland of Frankrijk. In Noorwegen is de kaasschaaf zelfs een nationaal symbool. Daar eten ze graag bruine kaas, die lastig te snijden is met een mes. In Zweden staan de grootste kaasschaven ter wereld. Ze zijn wel zeven meter hoog en wegen samen 820 kilo.
Kaasschaaf en kaasrasp
Soms vragen mensen: waarom zou je een kaasschaaf kopen en is een kaasrasp niet beter? Een rasp gebruikt u om kleine stukjes kaas van de kaas af te schaven, bijvoorbeeld als u pasta wilt bestrooien. Met een kaasschaaf schaaft u mooie, dunne plakken die u opbrood kunt gebruiken of voor kaas aan tafel. Beide apparaten hebben hun eigen functie. De rasp is handig als u Parmezaanse kaas in huis heeft en met de kaasschaaf schaaft u mooie langepakken van onder andere uw Goudse kaas.
Kaasschaaf gebruiken: tips
- Haal de kaas op tijd uit de koelkast. Dan laat hij zich beter snijden.
- Leg de schaaf op een ongeveer 45 graden hoek op de kaas.
- Druk de schaaf niet te hard, laat de mes het werk doen.
- Maak de schaaf na iedere plak schoon bij zachte kaas.
- Gebruik voor jonge en voor oude kaas een aparte kaasschaaf.
Het is makkelijk om steeds weer netjes plakken te snijden. Zelf gebruik ik het graag om al kaassoorten die ik in huis heb te kunnen proeven. Want een plakje jonge kaas smaakt echt anders dan een plak van de oude kaas. Maar dat terzijde, met een goede kaasschaaf doet u uw kaas eer aan.
Het toekomstbeeld van de kaasschaaf
De kaasschaaf is nog steeds springlevend. Elk jaar worden er nieuwe varianten op bedacht. In 2025 zal een groot deel van de kaasschaven waarschijnlijk een ergonomisch handvat hebben. Ook zijn er dan veel schaven waarvan de snijkant is voorzien van een speciale coating zodat het snijden van zachte kaas nog makkelijker gaat.
De beste kaasschaaf van 2025 is wat mij betreft de kaasschaaf die lekker in de hand ligt, makkelijk te reinigen is en mooie plakken brede kaas snijdt. Of je nu gaat voor een Boska kaasschaaf, een Brabantia kaasschaaf, een HEMA kaasschaaf, een Fiskars kaasschaaf of een kaasschaaf van Action: er is gegarandeerd een perfecte schaaf voor jou bij.
Wat is mijn favoriete kaasschaaf?
Als ik een kaasschaaf zou moeten kiezen, dan ga ik voor de Boska kaasschaaf. Die ligt heel stevig in de hand, is lang scherp en ziet er ook nog heel mooi uit. Voor jonge kaas pak ik soms een exemplaar van HEMA, omdat die wat korter is. Voor harde kaas gebruik ik graag de Fiskars kaasschaaf. Hierdoor heb ik voor elke kaas de juiste schaaf in huis. En dat maakt het schaven leuk en makkelijk.
Tenslotte: de kaasschaaf hoort bij Nederland
De kaasschaaf is meer dan een stuk gereedschap. Het is een soort Hollands stukje erfgoed op je aanrecht. Of je nu een plak kaas op je boterham wilt, een kaasplankje maakt voor jou en je (nieuwe) vrienden, of zomaar een stukje kaas wilt proeven: met de juiste kaasschaaf kan het altijd. Probeer het maar eens met verschillende kaasschaven. Spot dan zelf de beste kaasschaaf van 2025. En o ja – het schijnt dat met een goede kaasschaaf elke kaas nog lekkerder wordt.
Jullie weten nu alles rondom de kaasschaaf, van het ontstaan tot de beste merken in 2025. Of je nu een op zoek bent naar een kaasschaaf voor jonge kaas, een kaasschaaf voor oude kaas, een Boska kaasschaaf, een Brabantia kaasschaaf, een HEMA kaasschaaf, een Fiskars kaasschaaf of een kaasschaaf van Action: het perfecte exemplaar voor jou is er hoe dan ook. Smullen maar!