Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes. Klinkt raar maar het is echt waar. Met een bot mes moet je hard duwen. En daarmee is het ook sneller uit.
Ik heb het ooit geprobeerd een tomaat te snijden met een bot mes. Geen succes. De tomaat werd half geplet op de plank. Daarom gebruik ik sindsdien altijd een messenslijper. En dat raad ik jou ook aan.
Vraag is: wat is de beste messenslijper? Wellicht een elektrische messenslijper? Of liever een handmatige? In deze koopgids help ik je kiezen. Ik leg uit wat de verschillen zijn, wat ik fijn vind en wat juist niet.
1. Premium Elektrische Messenslijper Doortrekslijper – B&H
Deze B&H messenslijper is een van de populairste elektrische messenslijpers. Hij is simpel te gebruiken: door de sleuf trekken en klaar. De messenslijper werkt snel en is compact genoeg om in iedere keuken te passen.
✅ Pluspunten:
- Werkt snel
- Past op bijna elk keukenmes
- Stevige antislip onderkant
❌ Minpunten:
- Niet geschikt voor gekartelde messen
- Slechts één slijphoek
Nog niet getest door de Consumententesten
Beoordeling consumenten: 7,6
Voor wie?
Deze messenslijper is iets voor jou als je niet teveel moeite wilt doen maar wel snel een goed resultaat wilt.
2. Olvy Elektrische Messenslijper PRO
Deze B&H elektrische messenslijper PRO is voorzien van een sterke motor. Hij is heel populair vanwege de snelheid en de stevige vormgeving. De antslip voet zorgt ervoor dat ie overal stevig
✅ Pluspunten:
- Snel resultaat
- Stevige antislip onderkant
- Geschikt voor veel soort messen
❌ Minpunten:
- Maakt veel lawaai
- Niet geschikt voor Japanse koksmessen
Beoordeling Consumententesten: niet getest
Beoordeling consumenten: 7,9
Voor wie?
Deze messenslijper is perfect voor thuiskoks die niet te veel tijd kwijt willen zijn aan het slijpen van messen.
3. Noswo Elektrische Messenslijper


Maar er is meer mogelijk met deze messenslijper dan alleen het slijpen van messen. Naast messen slijpen, kun je met dit apparaat ook scharen en schroevendraaiers slijpen.
✅ Pluspunten:
- Voor messen, scharen en schroevendraaiers
- Antislip
- Makkelijk aan de kant te schuiven
❌ Minpunten:
- Apparaat wordt snel warm
- Redelijk luid
Beoordeling Consumententesten: niet getest
Gemiddelde consument beoordeling: 7,3
Voor wie?
Wil je geen geld spenderen aan een dure messenslijper als je ook zelf je messen kunt slijpen? Dan is deze messenslijper wat voor jou.
4. Chef’sChoice Edgecraft 120

Deze messenslijper is een van de beste als je uit gaat van wat de Consumentenbond en consumenten ervan vinden. De messenslijper slijpt in drie fasen en je kunt er naast rechte ook gekartelde messen mee slijpen.
✅ Pluspunten:
- 3 slijpfasen
- Ook voor gekartelde messen
- Professioneel eindresultaat
❌ Minpunten:
- Behoorlijk duur
- Je moet handmatig uitschakelen tijdens gebruik
Beoordeling Consumententesten: 8,4
Gemiddelde consument beoordeling: 8,5
Voor wie?
Is koken je hobby en wil je jouw messen graag in topconditie houden? Dan is deze messenslijper perfect voor jou.
5. Dubbelzijdige Wetsteen Slijpsteen – VDN



Deze slijpsteen is een aanrader voor de échte fijnproever. De slijpsteen bestaat uit twee kanten: een grove en een fijne kant. In het begin vergt het misschien enige oefening om hiermee – als een professional – je keukenmessen te slijpen.
✅ Pluspunten:
- Metalen voet met rubber zodat hij stevig staat en soepel rolt
- Gemakkelijk mee te nemenDe verschillende opties wegen elk 35 kilo30
❌ Minpunten:
- De slijper maakt veel lawaai
Beoordeling Consumententesten: Nog niet getest
Beoordeling consumenten: 8,3
Voor wie?
Perfect voor de thuiskok die van reizen houdt.
6. Camry CR4469

Deze C elektrische messenslijper is voor veel consumenten populair vanwege de lage prijs. Hij is licht, klein en simpel.
✅ Pluspunten:
- Goedkoop
- Niet zwaar
- Eenvoudig in gebruik
❌ Minpunten:
- Niet de beste kwaliteit slijpen
- Dikke messen passen er niet in
Beoordeling Consumententesten: Nog niet getest
Beoordeling consumenten: 7,2
Voor wie?
Top voor de kok die ieder dubbeltje omdraait.
7. Diamant Sabatier Aanzetstaal – 25 cm


Geen mes slijper, maar wel een blijvertje en ideaal om je messen dagelijks even bij te slijpen. Gewoon omdat hij snel en goed is.
✅ Pluspunten:
- Gaat heel je leven mee
- Razendsnel je mes weer schep
- Licht
❌ Minpunten:
- Werkt niet op botte messen
- Je moet het wel even leren
Beoordeling Consumententesten: over aanzetstalen: 7,8 / Over deze Diamant Sabatier aanzetstaal: 7,8
Beoordeling consumenten: 8,0
Voor wie?
Voor jou als je vaak kookt en graag snel een scherp mes bij de hand hebt.
8. Global Minosharp 550GB

Deze messenslijper is uitermate geschikt voor Japanske messen. Hij gebruikt water en is tweefasig. Het is geen elektrische, maat wel een zeer preciese slijper.
✅ Pluspunten:
- Zacht voor messen
- Slijpt in 2 stappen
- Ergonomisch ontwerp
❌ Minpunten:
- Niet elektrisch
- Beperkt tot lichte keukenmessen
Beoordeling Consumententesten: Nog niet getest
Beoordeling consumenten: 7,7
Voor wie?
Primair bedoeld voor koks die heel voorzichtig zijn op hun messen en die ook liever met het vereiste respect het mes slijpen.
9. Keukenvriend 4-in-1 Professionele Messenslijper


Deze professionele messenslijper is zeer degelijk. U kunt er messen, scharen en aanzetstalen mee slijpen. En u krijgt er nog een extra slijpkop bij.
✅ Pluspunten:
- Mogelijkheid om meerdere items te slijpen
- Antislip
- Gratis extra slijpkop meegeleverd
❌ Minpunten:
- Soms is het slijpresultaat niet overal gelijk
- Is niet heel klein
Beoordeling Consumententesten: Nog niet getest
Beoordeling consumenten: 7,5
Voor wie?
Handig voor wie alles in één wil hebben zonder elektrische motor.
10. HGMD Messenslijper 4-in-1

Met deze doortrekslijper kunt u messen, scharen en aanzetstalen slijpen. De slijper wordt geleverd met drie slijpniveaus en is gebruiksvriendelijk.
✅ Pluspunten:
- Ongekende hoeveelheid mogelijkheden
- Antislip
- Is redelijk klein
❌ Minpunten:
- Niet supersterk
- Slijpt nog niet zo heel makkelijk
Beoordeling Consumententesten: Nog niet getest
Beoordeling consumenten: 7,4
Voor wie?
Een goede keuze voor een gezin waarin veel verschillende soorten messen worden gebruikt.
Vergelijkingstabel
Nr | Model | Consumententesten | Consumenten | Sterke punten |
---|---|---|---|---|
1 | B&H Premium Elektrische Doortrekslijper | Niet getest | 7,6 | Eenvoudig, snel, compact |
2 | Olvy Elektrische Messenslijper PRO | Niet getest | 7,9 | Krachtig, stevig, snel |
3 | Noswo Elektrisch – 3-in-1 | Niet getest | 7,3 | Multifunctioneel, compact |
4 | Chef’sChoice Edgecraft 120 | 8,4 | 8,5 | Professioneel, ook voor gekarteld |
5 | Dubbelzijdige Wetsteen – VDN | Niet getest | 8,1 | Natuurlijke slijpmethode |
6 | Camry CR4469 | Niet getest | 7,2 | Betaalbaar, lichtgewicht |
7 | Diamant Sabatier Aanzetstaal | 7,8 | 8,0 | Duurzaam, handig tussendoor |
8 | Global Minosharp 550GB | Niet getest | 7,7 | Veilig voor Japanse messen |
9 | Keukenvriend 4-in-1 Professionele Messenslijper | Niet getest | 7,5 | Veelzijdig, extra slijpkop |
10 | HGMD Messenslijper 4-in-1 | Niet getest | 7,4 | Meerdere functies, gebruiksvriendelijk |
Voor welke messenslijper je het beste kiest? Denk vooral goed na over wat jij het belangrijkst vindt: snel slijpen, goed slijpen, of een beetje van beide.
Waarom messen bot worden
Elk mes wordt na verloop van tijd bot. Ook een duur mes. Dit komt door het snijden zelf. Elke keer als je snijdt, slijt het mes een beetje. Ook al snijd je altijd op een snijplank. Hoe meer je een mes gebruikt, hoe botter het wordt.
Een bot mes gaat niet soepeltjes meer door eten heen. Vooral merk je dit met zachte producten, zoals tomaten of brood. Het snijden is dan niet langer een eitje. En ook nog eens gevaarlijk.
Electrische vs Handmatig slijpen
Ergens wilde ik zo snel mogelijk stoppen met handmatig mes slijpen. Inmiddels weet ik wel beter: het slijpen van je mes is nou juist zo onderdeel van het koken. Het is stiekem best leuk om de messenslijper… toch maakt een elektrische messenslijper het leven een stuk sneller af. Even de messenslijper uitzoeken en erbij halen.
Een elektrische messenslijper werkt overigens niet voor elk mes. En dat is juist zo fijn aan het slijpen. Met name bij botte messen die niet glad van het lemmet zijn, is het aan te raden dat jij zelf een correct aanzet van het mes doet. En daarvoor hebben wij jouw tips.
Als het om messenslijpers gaat, zijn er in de basis twee soorten. Handmatig en elektrisch. Het zijn fijne dingen: scherpe messen. Maar dan moet je ze wel slijpen. En dat is een rotklus. Wij testten messenslijpers.
Handmatige messenslijpers
Een handmatige messenslijper bedien je zelf. Je trekt een paar keer je mes er doorheen. Bij sommige messenslijpers zijn er meerdere slijpgleuven. Eentje voor grof slijpen, en eentje voor fijn slijpen.
Deze messenslijpers zijn meestal klein, en goedkoop. Ze nemen weinig ruimte in. En je hoeft er geen stopcontact bij te hebben.
Je moet wel weten hoe je moet slijpen met een handmatige messenslijper. De slijphoek is belangrijk. Als je het verkt doet, maak je je mes juist botter. En het kost je wat kracht. Dat vindt niet iedereen fijn.
Ik heb ook een handmatige messenslijper gehad. Harstikke fijn ding, moet ik zeggen. Maar ik moest wel opletten. Soms ging het mis. Dan zat ik met een kartelig mes dat eerder scheurde dan dat ie sneed.
De elektrische messenslijper
Een messenslijper elektrisch doet alles voor je. Je zet hem aan, je stopt je mes er in, en de messenslijper maakt je mes automatisch. Je hoeft geen kracht te zetten. En ook de juiste slijphoek wordt voor je gedaan.
Dat is ideaal als je er weinig verstand van hebt. Het is snel en makkelijk. En je krijgt iedere keer hetzelfde resultaat.
Meestal hebben messenslijpers een elektrische ook meerdere standen. Eentje voor grof, eentje voor fijn. Zo kun je ook oude messen weer scherp krijgen. Zelfs als ze heel bot zijn.
Momenteel slijp ik mijn messen thuis met een elektrische messenslijper. En ik wil niet meer anders. Binnen een minuut is mijn mes scherp. En ik hoef er niet bij na te denken.
Zijn er ook nadelen van een elektrische slijper?
Zeker wel. Een elektrische messenslijper is groter. Hij neemt meer ruimte in. En je hebt stroom nodig. Niet handig als je een kleine keuken hebt, en geen stopcontact in de buurt.
Sommige modellen van een elektrisch slijpapparaat maken geluid. Het geluid hoef je echter niet storend te vinden.
Elektrische messenslijpmachines zijn bovendien wat duurder in aanschaf dan handmatige. Toch geef ik hier het liefst iets meer aan uit. Zeker als je regelmatig kookt en dus graag jouw messen goed scherp wilt houden.
Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een goede messenslijper?
Dat ligt er grotendeels aan wat jij het makkelijkste vindt. Kook je veel? Dan is een elektrische messenslijpmachine een handig hulpmiddel. Het scheelt gewoonweg tijd en moeite. Bovendien heb je bij de meeste apparaten geen ervaring nodig voor het slijpen van jouw messen.
Kook je niet elke dag? Of heb je weinig plek over in je keuken? Dan voldoet in principe een handmatig slijpapparaat. Heb je hier ervaring mee en je werkt hier goed mee, dan is er niets aan de hand.
We willen allemaal toch het fijnste van het fijnste? Kies dan voor een professionele messenslijper. De meeste van deze modellen beschikken over meerdere fasen en zijn bovendien geschikt voor diverse messen. Zoals een koks- of een broodmes bijvoorbeeld.
Bij de aanschaf van een messenslijper kijk je naar dit:
- Hoe fijn werkt hij?
- Is een messenslijpmachine stil of niet?
- Past de messenslijper qua design bij jouw keukenapparatuur?
- Wat wil je betalen?
Wat ik je mee wil geven
Ik kocht onlangs een eenvoudige elektrische messenslijper met drie fasen: grof, medium en fijn. En nu blijven mijn messen veel langer scherp. Ook mijn broodmes (met kartelranden) kan ik weer gebruiken met scherpe snijvlakken.
In het begin was ik best nerveus, want ik was bang om mijn messen te beschadigen. Mijn messen waren echter gewoon in goede handen. De gebruiksaanwijzing was helder en na een keertje duidelijk geweest te zijn met de messenslijper, ging het slijpen mij goed af.
Iedere maand slijp ik nu mijn messen. Hier ben ik vijf minuten per keer aan kwijt. Na deze vijf minuten kan ik mijn messen weer gemakkelijk overal voor gebruiken.
Regelmatig gemaakte fouten bij het slijpen van messen
Heb je het zelf weleens geprobeerd? Om een mes te slijpen. Hoe verliep dat? Ik durf te wedden dat je dezelfde fouten hebt gemaakt als de meeste mensen:
- Je slijpt onder de foute hoek.
- Je zet er te veel druk op.
- Je gebruikt een slijper die niet geschikt is voor jouw mes.
- Je controleert niet of je mes scherp genoeg is.
Al die fouten maak je niet met een elektrische messenslijper. Die neemt alles uit handen. Stelt de goede hoek en de juiste druk in. Dat is geruststellend als je niet zo ervaren bent.
Hoe vaak moet je slijpen?
Niet iedere dag. Maar wacht ook niet totdat het écht bot is geworden. Als je merkt dat het mes moeite heeft met snijden, is het tijd.
Met het tomaat-testje weet je het zeker. Glijdt het mes niet door de schil? Dan is het bot. Tijd om te slijpen dus.
Voor de meeste hobbykoks is eenmaal per maand voldoende. Gebruik je het mes intensief? Dan wat vaker.
Wat is de beste messenslijper?
Er is helaas geen pasklaar antwoord. Bij de beste messenslijper denk jij allereerst aan je eigen keuken- en slijpervaringen.
Mijn advies: als je wilt dat het slijpen geen tijd en moeite kost, neem je een elektrische messenslijper. Wil je controle houden en geef je er de voorkeur aan om het slijpen zelf te doen, ga dan voor een handmatige slijper. Wil je je messen op een simpele en doeltreffende manier vlijmscherp hebben, dan is een professionele de beste messenslijper voor jou.
Bedenk wel: beter een gewone dan helemaal geen messenslijper. Want met een scherp mes koken is veel fijner. En veiliger.
Tot slot
Jou beveel ik een elektrische messenslijper aan. Heb je geen zin, geen tijd? Een elektrische messenslijper. Snel, gemakkelijk en je messen zijn mooi.
Maar misschien ga je toch liever voor een handslijper. Die is kleiner, stiller en goedkoper. Maar je moet wel weten wat je doet.
Koop anders geen slijper. Want dan hou je liever niet van koken. Want een bot mes in de keuken is een plaag. Het maakt dat je echt niet wilt koken. Want het gaat niet lekker. Natuurlijk ligt het niet alleen aan het mes. Maar het mes helpt je zeker weten dat je gelukkiger in de keuken lekker kunt koken. Dus waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken?